Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

MINISTAR DRLJAČA SA PREDSTAVNICIMA SVJETSKE BANKE

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača susreo se jučer sa direktoricom Ureda Svjetske banke u Sarajevu Tatianom Proskuryakova i njenim timom u prostorijama ministarstva.

Razgovarali su o predstojećem projektu Svjetske banke „Projekat podrške zapošljavanja u Bosni i Hercegovini „ koji je dogovoren tokom 2016, i koji će se implementirati u periodu od 2017. do 2021. godina. Banka je za ovaj projekat odobrila kredit Bosni i Hercegovini u visini od 50 miliona EUR. Projekat ima dva konkretna cilja, a to su povećanje formalne zaposlenosti u privatnom sektoru putem različitih programa za različite kategorije nezaposlenih i unapređenje usluga posredovanja u zapošljavanju koje pružaju službe za zapošljavanje nezaposlenim osobama i poslodavcima. Planirano je zaposliti više od 37000 ljudi u Bosni i Hercegovini.

Kad je u pitanju Federacija Bosne u Hercegovine, planirano je zaposliti oko 21.000 osoba sa biroa tokom perioda od 4 godine, iz kategorije mladih (15-30 godina) i teško zapošljivih.  Programi za koje će se pružiti podrška uključuju subvencioniranje plata, obuku uz rad kao i samozapošljavanje osoba koje planiraju pokrenuti male biznise. Svi programi će biti predmet revidiranja shodno godišnjim rezultatima zapošljavanja. Također, svi sektori privrede će biti uključeni u ovaj projekat.

Što se tiče komponente unapređenja usluga službi za zapošljavanje, ovdje će fokus biti na jačanju IT sistema sa ciljem omogućavanja razmjene podataka između službi i drugih institucija, pružanje online usluga, uvođenje monitoringa učinka biroa za zapošljavanje, profiliranje svih nezaposlenih osoba prijavljenih na birou...itd.

Ovaj projekt će, kao i dosadašnje, direktno sprovoditi Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji s kantonalnim službama, dok će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike vršiti nadzor i davati smjernice o dizajnu programa.

Shodno dogovorenim koracima, tehnički dio projekta bi se trebao početi implementirati već u proljeće 2017. godine.