Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

Održana Konferencija "Rani rast i razvoj djece u BiH"

 

26. juna 2015. godine u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH održana je Konferencija „Rani rast i razvoj djece u BiH“. Konferencija je okupila oko 150 stručnjaka iz oblasti ranog rasta i razvoja, predstavnike ministarstava socijalne politike, obrazovanja i zdravstva i međunarodne eksperte. Predstavljena su dosadašnja postignuća u ovoj oblasti i pozitivne prakse, definirani  pravci daljeg djelovanja na nivou cijele BiH, sa fokusom na jačanje postojećih i uspostavljanje novih usluga u području ranog rasta i razvoja djece.

Podsjećamo, Vlada FBiH je 2013. godine usvojila Strateški plan za unapređenje ranog rasta i razvoja djece (RRRD) u Federaciji BiH za period 2013-2017. Ciljevi Strategije su unapređenje međusektorskog pristupa u oblasti RRRD-a, kao i usluga za trudnice, roditelje/staratelje i djecu do tri godine starosti, s naglaskom na pravilan rast i razvoj, te adekvatnu pomoć djeci s poteškoćama i poremećajima u razvoju.

Na konferenciji su usvojeni sljedeći zaključci: Konferencija zaključci

 

 

 
Potpisivanjem Deklaracije, završena je konferencija posvećena izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom

 

SARAJEVO - U Sarajevu je danas okončana dvodnevna konferencija «Implementacija Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH».

Dvodnevnu konferenciju organiziralo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a cilj je da se sa partnerima/Koalicijama iz nevladinog sektora koji se bave problematikom osoba s invaliditetom razmotri sadašnje stanje i perspektive petogodišnje Strategije (2011- 2015. godine).Koalicije udruženja koja se bave osobama s invaliditetom iz Federacije BiH uz potporu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, potpisali su danas Deklaraciju o provedbi Startegije.

Taj dokument će biti upućen i drugim srodnim ministarstvima na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH na usvajanje i podršku, a to su prvenstveno ministarstva obrazovanja i zdravlja. Cilj tog dokumenta je da se konačno implementira Strategija za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH.

Opsirnije...
 
Saopćenje za medije - Završena konferencija posvećena osobama s invaliditetom

 

10.10. 2014. -- U Čapljini je danas okončana dvodnevna konferencija posvećena osobama s invaliditetom pod nazivom “Implementacija Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH”.

Konferenciji je organiziralo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a cilj je da se sa partnerima iz nevladinog sektora koji se bave problematikom osoba s invaliditetom razmotri sadašnje stanje i perspektive petogodišnje Strategije, čiji je cilj unapređenje života navedene populacije.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici devet kantonalnih/ županijskih Koalicija koje čine udruge osoba s invaliditetom.

Fikret Zuko, lider Koalicija koji je ujedno i predsjednik Koalicije za Kanton Srajevo, izrazio je zahvalnost Federalnom ministru rada i socijalne politike Vjekoslavu Čamberu, što je “u zadnje tri godine ozbiljno radio na podizanju kapaciteta organizacija osoba s invaliditetom, s ciljem da nevladin sektor postane partner vlastima”.

Zuko je kazao da i kantonalna minisarstva treba da se uključe u rješavaje pitanja vezana za osobe s invaliditetom.Potcrtano je da se pitanja koja će se naći u procesu reformi socijalnog sektora, ne rade bez konsultacija osoba s invaliditetom i njihovih organizacija.

Opsirnije...
 
Poziv medijima- Konferencija posvećena izjednačavanju mogućnosti za osoba s invaliditetom

U Čapljini će u četvrtak i petak 9. i 10. listopada  2014. godine biti održana dvodnevna konferencija «Implementacija Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH».

Konferenciju organizira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a cilj je da se sa partnerima iz nevladinog sektora koji se bave problematikom osoba s invaliditetom razmotri sadašnje stanje i perspektive petogodišnje Strategije, čiji je cilj unapređenje života navedene populacije.

Konferencija će biti otvorena u hotelu Mogorjelo u Čapljini u četvrtak 9. listopada u 11.30. sati.

POZIV ZA MEDIJE- Konferencija posvećena izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom

Konferencija posvećena izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom.jpg 

 
Uspješno realizirana I. Međunarodna konferencija o razvoju sistema profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom u FBiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zajedno sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa inavaliditetom uspješno je ograniziralo prvu međunarodni konferenciju pod nazivom „ Razvoj sistema profesionalne rehailitacije i zaposljavanja osoba sa invaliditetom u FBiH“ , održanoj u Čapljini od 28-29. studenog 2013.godine.

Konferencija je uspješno realizirana i uz pomoć Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom „ MOGU, HOĆU, ZNAM“ i Atašea za socijalna pitanja Republike Austrije. Aktivno učešće u radu konferencije preuzeli su federalni ministar rad i socijalne politike   Vjekoslav Čamber, potom  ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore  Predrag Bošković, zatim brojni stručnjaci iz RH, Austrije.

Na konferenciji je aktivno sudjelovalo stotinjak stručnjaka iz regije iz oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, gdje su prezentirana brojna iskustva i pozitivne prakse koja su itekako potrebna nasoj zemlji u svom unaprjeđenju sistema profesionalne rehabilitacije. Izaslanstvo iz Republike Austrije održalo je niz izlaganja predstavljajući svoje dosege u oblasti socijalne zaštite i profesionalne rehabilitacije, koje će biti za Federaciju BiH jako korisne.

Opsirnije...
 
«« Poďż˝etak « Prethodna 1 2 3 Sljedeďż˝a » Kraj »»

Stranice 1 - 9 od 19