Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

PODRŠKA RAZVOJU HRANITELJSTVA U FEDERACIJI BiH
Srijeda, 15. 08. 2018

Predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike s partnerima iz UNICEF-a Bosne i Hercegovine, organizacija HHC BiH (Hope and Homes for children) i SOS Dječija sela BiH danas su u Sarajevu prezentirali rezultate projekta Razvoj hraniteljstva u Federaciji BiH za period 2017.-2018. i Priručnik za hraniteljstvo djece i odraslih u FBiH. 

Opsirnije...
 
SAOPĆENJE ZA JAVNOST - PREPORUKE USLJED VISOKIH TEMPERATURA
Četvrtak, 09. 08. 2018

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu („Službeni list SRBiH“, broj: 22/90), preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika. Naime, daje se preporuka poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te nastavka istih poslije 16 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primjeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Daje se preporuka da ustanove koje s radom počinju u devet sati ili kasnije, prilagode početak radnog vremena. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama.

 
PREZENTACIJA PROJEKTA ZAPOŠLJAVANJA U TRAVNIKU
Srijeda, 01. 08. 2018

U utorak, 31.07.2018. godine u sjedištu Vlade Srednjobosanskog kantona, prezentovan je Projekat podrške zapošljavanju. Nosilac navedenog Projekta je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a realizator Federalni zavod za zapošljavanje.

Opsirnije...
 
NACRT STRATEGIJE ZA UNAPREĐENJE POLOŽAJA STARIJIH OSOBA U FEDERACIJI BiH ZA RAZDOBLJE 2018-2027 GOD
Utorak, 31. 07. 2018

Strategija o unapređenju položaja starijih osoba u Federaciji BiH - juli 2018.docx 

 
«« Poďż˝etak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeďż˝a » Kraj »»

Stranice 1 - 19 od 369