Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

PRIJEM POVODOM DANA OSOBA S INVALIDITETOM
Petak, 02. 12. 2016

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se širom svijeta 03. decembra. Brojnim manifestacijama nastoji se skrenuti pažnja javnosti na različite probleme sa kojima se ova populacija suočava, od siromaštva, nezaposlenosti, nedostatka podrške šire i uže zajednice, neprilagođenost urbane infrastrukture, isključenost iz redovnih društvenih tokova itd. 

Tim povodom Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i zaštitu civilnih žrtava rata, Dobrica Jonjić, primili su danas predstavnike organizacija osoba sa invaliditetom. Razgovarano je položaju osoba s invaliditetom u Federaciji, o radu samih udruženja, o neophodnim zakonskim rješenjima na kojima će se zajednički raditi, a koja će poboljšati položaj ove kategorije.

Centralna manifestacija kojom će se obilježiti ovaj dan održat će se sutra, 03.12.2016. godine u hotelu Holiday s početkom u 12:00 sati.

 

 

    

     

 

 
POSJETA PREDSTAVNIKA USAID-ovog PROGRAMA PODRŠKE MARGINALIZIRANIM GRUPAMA
Petak, 02. 12. 2016

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike danas je održan sastanak sa predstavnicima USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, gospodinom Jasminom Bešićem, direktorom Programa i Amilom Dedić, konsultanticom Programa, te gospođom Sahibom Srna pomoćnicim direktora u udruženju „Zemlja djece u BiH“.

Ispred Ministarstva goste su primili Sanela Čičić, savjetnica ministra za socijalnu politiku i Miroslav Jurešić, Miroslav Mauhar i Emira Dizdarević, ispred Sektora za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice i djece.

Program je prestavio gospodin Bešić, objasnivši da USAID već dugo uspješno pruža podršku aktivnostima lokalnih organizacija koje se zalažu za prava i osnaživanje nedovoljno predstavljenih društvenih skupina, posebno djece. Djeca na ulici, u prosjačenju, izložena različitim oblicima nasilja, moraju biti uključena u sistem zaštite, sklonjena sa ulica i mora im biti obezbijeđen dostojanstven smještaj, zdravstvena zaštita i obrazovanje.  Osim toga, Program obuhvata i mlade koji, nakon punoljetstva, napuštaju institucionalni smještaj.

 

S tim u vezi, predstavnica udruženja „Djeca zemlje u BiH“ iznijela je pozitivna i negativna iskustva stečena u dugogodišem radu sa djecom bez roditelja ili bez adekvatnog roditeljskog staranja. U saradnji sa USAID-om ovo udruženje izradilo je i objavilo Protokol za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece u Tuzlanskom kantonu. Gospođa Srna je predstavila sve prednosti postojanja ovakvog Protokola koji obezbjeđuje saradnju svih bitnih faktora, ali i probleme na koje se nailazi u praksi.

Predstavnici Ministarstva su potcrtali da će Zakon o socijalnim uslugama, koji je u procesu izrade, povesti računa o navedenim kategorijama. Zbog toga je od izuzetne važnosti dobiti što više informacija sa terena, izvršiti što preciznije mapiranje kako bi Zakon bio što precizniji, a njegova implementacija što korisnija svim onima na koje se odnosi, a tako i na skupine obuhvaćene USAID-ovim Programom podrške.

 
KONFERENCIJA "SOCIJALNI DIJALOG I REFORME"
Srijeda, 30. 11. 2016

U organizaciji Centra civilnih inicijativa juče je, u amfiteatru poslovnog centra UNITIC, održana konferencija pod nazivom „Socijalni dijalog i reforme“. Na konferenciji je raspravljano o prilikama, problemima i izazovima u okviru socijalnog dijaloga i procesa reformi i to iz perspektive socijalnih partnera, u okviru panela I, i iz perspektive institucija, u okviru panela II.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici entitetskih vlada i Vlade Brčko distrikta BiH, entitetskih i kantonalnih udruženja poslodavaca i sindikata, udruženja poslodavaca i sindikata Brčko distrikta BiH i ostalih nadležnih institucija i međunarodnih organizacija. Tom prilikom se razgovaralo o trenutnom stanju, te o mogućnostima za unapređenje procesa i mehanizama socijalnog dijaloga.

 

Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, obratio se učesnicima panela II istakavši da se samo međusobnim uvažavanjem i konsultacijama putem socijalnog dijaloga može postići cilj od zajedničkog interesa. Proizvod socijalnog dijaloga često nije ono što svaki socijalni partner pojedinačno želi, iako se najčešće radi o kompromisima, socijalni dijalog je jedini prihvatljiv model, koji predstavlja kamen temeljac europskog socijalnog modela i kao takav je sastavni dio regulative Europske unije. Zadaci koji stoje pred socijalnim partnerima u narednom periodu su svakako krupni i njihovom rješavanju svi socijalni partneri trebaju dati svoj puni doprinos. S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će nastaviti da potiče i daje punu podršku djelotvornom socijalnom dijalogu zasnovanom na međusobnom uvažavanju, kako bi se uz angažman svih aktera postigli zajednički ciljevi.

 

 KONTAKT INFO

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
  Marka Marulića 2
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 661 782
Fax: +387 33 255 461
E-mail: Ova email adresa je za�ti�ena od spam robota, nije vidljiva ako ste isklju�ili Javascript